Verblijf België okt-nov.’18

We zagen er erg naar uit om familie en vrienden terug te zien!

 Presentatie van onze bediening.

Tijdens ons verblijf in België mochten we bij verschillende gelegenheden onze projecten te Leskovac toelichten.

Leskovac is een stad gelegen in het district Jablanica in Zuid-Servië, tegen de grens van Kosovo en Macedonië. Wordt met +/- 144.000 inwoners gerekend bij de grotere steden.

Het zuiden van Servië is zeer arm, chaotisch en corrupt.

De werkloosheid ligt hier boven de 50% bij de Servische bevolking, meer dan 80% bij de Roma bevolking!!!

Wat doen wij zoal als humanitaire werkers?

Anne-Marie is vooral administratief bezig zoals nieuwsbrieven en projecten schrijven, opvolgen en verslagen maken, algemene mailing; Louis is meer praktisch aan de slag en werkt op het terrein oa. als het om kleine renovatie gaat. Samen gaan we regelmatig op pad om families te bezoeken, sociaal contact te onderhouden en projecten te organiseren.

Dagelijks krijgen we nieuwe oproepen om hulp via Facebook, persoonlijk als we ons door de wijken begeven, of via ander contacten. Het is heel belangrijk in de mate van het mogelijke om hieraan gehoor te geven en ter plaatse de situatie te gaan inschatten.

Bij nieuwe aanvragen voor hulp is het een hele ruggesteun voor ons om te kunnen overleggen met onze lokale partner ROSA. Bij een gezamenlijke vergadering wordt iedere nood, probleem of mogelijkheid samen besproken.

Soms wenden we ons tot de Roma voorganger Selim van onze Roma gemeente. Hij en zijn kerk team kennen ook vele mensen en hun situaties. Op deze manier krijgen we goede feedback en staan we er niet alleen voor als we om raad verlegen zitten.

————————————————————————————————————————–

Onze thuiskerk de Evangelische gemeente Aalst – het Kruispunt organiseerde een frietfestijn t.v.v.het humanitair werk in Servië op 11 november 18.

Mede dankzij de inzet, geweldige doorzetting en goede wil van vele lieve vrijwilligers mogen we met grote dankbaarheid terugkijken op het fantastische resultaat van het frietfestijn!

We zijn zeer dankbaar voor het welslagen van dit leuke en lekker evenement!