Renovatiewerken: vloertegels en badkamer

Een bezoekster verhaalt:

“Hebt u wel eens een plaag van kakkerlakken gezien, die een volledige ruimte onbewoonbaar maakte? Bij het gezin van M. en D. is dat gebeurd. Heel de woning is ontruimd, alles stond al weken buiten en toch was die ruimte de enige plek waar het gezin met 6 kinderen (allemaal dochtertjes!) moest wonen en leven.

Toen ik dat zag, brak mijn hart! Wat een ellende, en in wat voor een weelde leven wij! Het maakte me klein, vol medeleven en ook dankbaar tegelijk.

Louis heeft door donaties een stenen vloer in het huisje laten leggen alsook de installatie  een kleine badkamer , anders zouden de kinderen afgepakt worden door het kinderwelzijn. Het dochtertje, dat we ’s zondags in de kerk hadden gezien zei: ‘ik heb gedoucht!’, voor haar een hele nieuwe blije ervaring. Samen konden we het gezin helpen met een zetelbed en een wasmachine. De blijdschap was groot, kijk maar naar de gezichtjes van de kinderen. Nu moesten ze niet meer op de harde grond slapen!”

Verschillende fases van de werken:

De familie haalde alle meubels en andere spullen uit de woonkamer en een kleine badkamer. Oude vloerbedekkingen en plinten zijn verwijderd.
Voorbereiding om de woonkamer te betegelen, badkamer en kleine entree werd gedaan door een ondernemer. Op verzoek van de begunstigden kiezen wij als projectcoördinators nieuwe tegels.
Loodgieter installeert badkamer met kleine meubels en douchecabine (water + elektriciteit)
Desinfectie Service sproeit een product tegen ongedierte in de kamers – opruimen van alle afval van de werknemers, schoonmaken.
Bijna alle meubels, kleding en bezittingen werden verbrand omdat overal kakkerlakken werden aangetroffen en het risico om ongedierte terug te brengen naar hun huis te groot was.
Herinstallatie van de woonkamer: tweedehands meubilair voor de keukenhoek, een gedoneerde wasmachine en een slaapzetel.
De nieuwe tegelvloer zal warmer zijn in de winterperiode en gemakkelijker te onderhouden dan de ongelijke betonnen vloer van vroeger.

De installatie van de badkamer is geen overbodige luxe; deze kan ook worden gebruikt door de andere 7 familieleden die in het andere deel van het huis wonen.
Het feit van de slechte staat van het dak en de geschatte kosten om te renoveren, verhinderden de arbeiders ook om de plafond- en deurstijlen aan te pakken. Het plafond is volledig grijs en afgepeld van het vocht en in de deurkozijnen ontbreken stenen. Er zijn te veel scheuren en gaten voor wind en ongedierte. Verdere investering leek ons onverstandig omdat het dak niet eerst kon worden gerenoveerd.
De sociale dienst had dit gezin bezocht en bedreigde de verwijdering van de kinderen vanwege de onreine leefomstandigheden van dit gezin.
Gelukkig waren de werken op tijd klaar voor de start van de school en waren de schoolgaande kinderen ondertussen gewend om te douchen en zich schoon te houden.
Alle geplande werken werden uitgevoerd, het doel van het project is bereikt
De hele familie is erg blij met deze vooruitgang en hulp.
Ze zeiden dat we mensen zijn niet alleen van woorden maar ook van daden!