Nieuwsbrief en update sept.2019

Beste lezers,

Wegens familiale omstandigheden ben ik einde juli voor 3 weken afgereisd naar België. Louis heeft de rest van het HOUTPROJECT verder uitgevoerd. Vorige bedelingen gebeurden net voor de winterperiode. Naargelang de weersomstandigheden hadden we vaak te kampen met gladde, besneeuwde en modderige wegen. Het winterhout werd uitgevoerd vanuit onze stapelplaats naar de voor de armste Roma gezinnen, telkens een afstand van 35-50 km naargelang de bestemming. Dit jaar opteren we om telkens een aanhanger met 1,5m hout in de zomerperiode te schenken om het transportrisico te beperken. Vanuit één lokale plaats worden paletten hout afgeladen in de aanhanger om te leveren aan de minderbedeelden van de stad. Doordat de nood nog steeds groter is dan de middelen zijn we genoodzaakt ons te houden aan een criteria, nl. weduwen, alleenstaande moeders, oude-zieke mensen zonder enige hulp van familie of andere organisaties.

De samenkomstruimte van de Roma kerk die wij op zondag bezoeken is nog steeds een grote oude circustent in zeer slechte staat. Er zijn gewoon niet genoeg inkomsten, ook niet om te renoveren of een solide gebouw neer te zetten. Dit jaar hebben wij, met grote dankbaarheid vanuit het bestuur, ook hout geschonken om tijdens de barre wintermaanden de tent te kunnen verwarmen.

Er waren wel enige perikelen met de leveringen. Met de houthandelaar werd een goede prijs/kwaliteit en leveringstijd overeengekomen. Telkens zou een grote truck 12 paletten gekapt hout brengen voor een totale hoeveelheid van 100m3. De bedoeling was dat het project ongeveer 2 weken zou duren en beëindigd zijn vóór mijn afreis naar België. Helaas liep het anders. Een maand later was het nog niet afgerond omdat de leveringen niet volgden volgens afspraak. Telkens moest Louis zich reorganiseren en was er geen fatsoenlijke uitleg voor het uitstel. Daarom besloten we om terug op zoek te gaan naar een andere leverancier. Als in dezelfde buurt niet alle mensen hout krijgen die op de lijst staan van begunstigden komt er onvrede en gemopper naar ons toe en de lokale organisatie Rosa. In Servië neemt men beloften niet zo nauw en de mensen vrezen dan dat er geen hout komt voor hen.

Bij de stapelplaats voor het humanitaire werk hebben we een afdak gemaakt waar een reserve van hout nog kan drogen voor sommige families die in de strenge wintermaanden een te kort zouden hebben.

————————————————–

Via onze Facebookpagina Roma Help Serbia deden we in juli een dringende oproep voor een bejaard koppel in nood. Wonende op een 1e verdiep lijdt B. aan zware diabetes. Zijn linkerbeen is tot onder de knie afgezet en zijn rechterhiel vertoont paarse delen, verkankert tot aan het bot; het moet eigenlijk geamputeerd worden. Door te hoge bloeddruk en hartstoornissen wordt de operatie steeds uitgesteld. Zijn vrouw S. ligt al meer dan anderhalf jaar ziek te bed en kan niet meer alleen uit bed. Ze liggen allebei in een aparte kamer en met hulp van een prothese “bezoekt” hij haar en probeert haar te verzorgen zoals hij nog kan. Met verdriet vertelde hij ons dat hij geen kans meer maakt om zijn vrouw te kunnen helpen na de amputatie van zijn tweede been. Deze ellende treft ons diep gezien de levensomstandigheden van deze mensen: beschimmelde en vochtige kamers door een helemaal verkrot en ingevallen dak. Het regent op S. haar bed! Zij hebben nood aan een maandelijks voedselpakket, incontinentiemateriaal en andere zorgen. Het meest dringende is het herstellen van hun dak!

——————————————————

VARIA

  • Dankbaar voor de gemeenten welke met de Tearfundzondag aandacht aan ons project “huizenbouw” besteed hebben. Het eerste huis is volledig afgewerkt, het vervallen lemen huisje is ondertussen afgebroken. Dit is een geslaagd project waar we mits alle steun van onze achterban met blijdschap mogen op terugblikken. Alle eer aan God!
  • Dankzij jullie financiële giften was het mogelijk om het houtproject vroeger te starten dit jaar!

Alle steun is en blijft warm aanbevolen om deze kwetsbare minderheidsgroep te blijven helpen in eigen land.

  • Mogen wij jullie vragen om de lieve mensen B. en S. (zie 2e deel nieuwsbrief) op te nemen in gebed zodat we snel voor hen iets kunnen ondernemen.
  • Er staan nog mensen op de lijst van huizenbouw. We hebben steeds veel wijsheid nodig om jullie giften zo goed en efficiënt mogelijk te besteden.

Zo willen we graag een ruimte voorzien voor een keuken en badkamertje voor een weesgezin van 4 kinderen.  Volgens de beschikbare middelen zouden we ook een extra slaapkamer bijbouwen. Hun moeder en vader stierven niet lang geleden op zes maanden tijd. Mama is thuis gestorven op 36-jarige leeftijd aan darmkanker. De oudste van het gezin is een jongeman van 22 en is aangesteld als voogd van zijn 3 jongere zussen van 18, 13 en 9 jaar. In de zomermaanden zijn ze samen naar de hoofdstad Belgrado getrokken voor seizoenarbeid. Het gezin heeft een heel laag inkomen van de sociale dienst en moet het verder zien te redden met nog 2 schoolgaande kinderen!

Voor het gezin I. dat nog steeds in de kelder woont, is het plan dat we materiaal aanleveren zodat een ondernemer de ruwbouw van een eenvoudig huis kan realiseren. Naargelang het budget zullen er 2 kamers volledig afgewerkt worden met daarin een keuken/zit/slaapkamer en badkamer. We hopen dit klaar te krijgen vóór de volgende winter.


30-8-19  —  Lieve allemaal,

Hier nog enig nieuws vanuit Leskovac, Servië.

Tot nu toe mogen we nog altijd genieten van een heel warme, zeg maar hete zomer! Soms toont de thermometer ’s morgens al boven de 40gr! Een welkom onweder verfrist heel even de natuur en snel is alles dan weer droog. Ondanks deze droogte blijft Servië in het algemeen groen en fris, toch in de berg- en bosstreken. En gelukkig wonen wij vlakbij een bos!

Wat onze projecten betreft zijn we dit jaar in de zomerperiode gestart met uitdelen van winterhout om het transportrisico en verbruik te beperken. Andere jaren werd de ladingen uitgevoerd vanuit onze stapelplaats naar de armste Roma gezinnen. Dit seizoen worden vanuit één lokale plaats paletten hout afgeladen in de aanhanger om 1.5m te leveren aan de minderbedeelden van de stad. Doordat de nood nog steeds groter is dan de middelen zijn we genoodzaakt ons te houden aan de criteria, nl. weduwen, alleenstaande moeders, oude-zieke mensen zonder enige hulp van familie of andere organisaties.

Met de houthandelaar werd een goede prijs/kwaliteit en leveringstijd overeengekomen. Telkens zou een grote truck 12 paletten gekapt hout brengen voor een totale hoeveelheid van 100m3. De bedoeling was dat het project ongeveer 2 weken zou duren en beëindigd zijn einde juli. Helaas liep het anders doordat er enige problemen waren met de leveringen. Telkens moesten we alles reorganiseren en was er trouwens geen fatsoenlijke uitleg voor het uitstel. Daarom besloten we om terug op zoek te gaan naar een andere leverancier. Als in dezelfde buurt niet alle mensen tegelijk hout krijgen die op de lijst staan van begunstigden komt er onvrede en gemopper naar ons toe en de lokale organisatie Rosa. In Servië neemt men beloften niet zo nauw en de mensen vrezen dan dat er geen hout meer komt voor hen.  Onze vaste medewerker is ondertussen in het buitenland gaan werken. We besloten om te wachten op zijn terugkeer zodat de laatste uitdeling half september zal gebeuren, ruimschoots voor de winterperiode.

Onze trouwe vrienden Monica en Danny zijn een tiental dagen op bezoek geweest en dit is een heel fijne tijd geweest voor geest, ziel en lichaam!  Samen hebben we in de Romawijken gelopen en mensen bezocht, schoolgerief, voedselpakketten en kleding uitgedeeld, genoten van de Servische gastronomie en prachtig landschap.

We gingen ook naar het jonge Roma gezin dat als eerste een gebouwd huis kreeg in het kader van het project “huizenbouw”. Samen hebben we het volledig afgewerkt en ingericht huis officieel ingezegend met gebed. Het geluk van deze familie kan niet op en we zien hun gedrevenheid om alles netjes in orde te houden en te durven dromen van een beter leven. Er is zelfs een beter contact dan voorheen met de Servische buren.

In onze laatste nieuwsbrief deden we een dringende oproep voor een bejaard koppel in nood. Wonende op een 1e verdiep leed B. aan zware diabetes. Zijn linkerbeen was tot onder de knie afgezet en zijn rechterhiel vertoonde paarse verkankerde delen tot aan het bot. Bij de amputatie van het tweede been overleed de lieve man door te hoge bloeddruk en hartstoornissen. Zijn vrouw S. ligt al meer dan anderhalf jaar ziek en kan niet meer alleen uit bed. Toen wij op bezoek gingen dachten we eerst dat er een feest gaande was. Meerdere banken en stoelen waren op straat opgesteld en er waren veel mensen aanwezig. Toen vernamen we dat zij een wake hielden voor de overledene. Het appartement was vol vrienden en familie om afscheid te komen nemen. De volgende dag was reeds de uitvaart. Onder gebed namen ook wij afscheid. We planden aanvankelijk om hun dak te herstellen en vragen jullie mee te willen bidden voor wijsheid. Indien deze weduwe naar een opvangcentrum zou gaan heeft het geen zin haar dak te maken, misschien zal ze door een dochter in eigen woning verzorgd worden en heeft ze alsnog een droge plaats nodig.

Onze blijvende dank gaat naar al onze donateurs, lieve groeten van ons beiden, Gods zegen!