Renovatie Fam.Marjana

Situatieschets: jonge ouders (30-24j) met 5 zoontjes waarvan een baby’tje geboren rond Kerst’19.

Het gezin leefde in erbarmelijke levensomstandigheden toen wij ze voor de eerste maal gingen bezoeken om de situatie in te schatten. Op de foto’s merk je de toestand van het huisje voor de renovatie. Ook grootvader is inwonend. Het dak was ingestort en leunde op de oude wandkast. Het plafond van de de 2-kamer woning vertoonde op vele plaatsen gaten en de muren vocht-en schimmelplekken door de binnensijpelende regen. 

Tijdens onze presentaties in België deden we een oproep om hulp voor dit gezin. Wij danken de prachtige reactie van onze sponsors die meedragen aan het realiseren van dit zo dringende en nodige project!

Fase 1: in het kader van het project HUIZENBOUW zijn we nog voor de barre wintermaanden aan de slag gegaan. Na de ontruiming van beide kamers bleef er van de schamele inboedel helaas praktisch niets meer over door beschadiging van vocht of instorting op enkele plaatsen. Er werd gestart met het afbreken van het oude dak, plaatsen van een volledig nieuw dak in bitumen platen en het voorzien van isolatie. 

FASE 2: plaatsing van 2 nieuwe ramen, voordeur en binnendeur.

FASE 3: vervangen van electriciteitskabels,  afplakken en schilderen binnenmuren, 1 kamer kreeg een nieuwe betonnen vloer. Een nieuwe kachel verwarmt ondertussen het huisje, zeker nu met de baby erbij. Tweedehands konden we twee slaapbedden en een grote wandkast in goede staat aankopen.

FASE 4: we konden het project succesvol afronden: buitenmuren zijn bezet, WC / doucheruimte geïnstalleerd, klein terras met trappen aangelegd, ongelijke binnenplaats gevuld met grind om modderplassen te voorkomen.

Na de evacuatie van het huis bleef er bijna niets meer over van het schamele huishouden. Dankzij goddelijke voorziening was het echter mogelijk om een ​​nieuwe kachel en tweedehands meubilair te kopen – twee slaapbedden en een grote wandkast in goede staat  – tegen een zeer gunstige prijs.

Er was een goed contact met de familie van Marijana en de buren en we zagen hoe ze meer moed en de wens om door te gaan kregen. De renovatie van hun huis bracht ook renovatie in het vooruitzicht en hoop op een beter leven. Haar man Zvonko heeft hard meegewerkt. We staan ​​erop dat jonge, krachtige mensen verantwoordelijkheid nemen en helpen met hun eigen project. Tijdens de werken kreeg hij bijvoorbeeld training in betonwerk, slijpen van goten en inzicht in kleine taken zoals het installeren van waterleidingen. Nu zien we dankbare en gelukkige mensen die kunnen genieten van een droge en schone leefruimte + nieuw sanitair.