Tweede huis voor Roma te Leskovac!

Februari 2018: eerste oproep tot hulp voor het gezin T. ! In een kelderruimte van 15m2 woont een Roma koppel met hun 3 kinderen. Op dat moment nog met een 7mdn. oude baby. Het is er vochtig, klein en heel ongezond om te leven. Hier gebeurt alles zoals koken, wassen en slapen.

Ze moeten dringend verhuizen wegens gezondheidsproblemen en plaatsgebrek!  De man is zwaar ziek, hij heeft een nier- en rugprobleem en mag op advies van de dokter geen zwaar fysiek werk meer doen. Dagelijks bezoekt hij het hospitaal voor een injectie. De vrouw heeft sporadisch werk, maar zoogt nog hun baby en staat in voor de hele huishouding.  De kleine baby heeft veel last van bronchitis en ademhalingsproblemen. Dagelijks wordt de ruimte goed onderhouden, tapijten regelmatig gewassen, muren gekalkt omdat het binnen regent. De kelderruimte heeft geen bovendak. Ondanks inkomsten van sociale hulp en wat ze seizoengebonden kunnen bijverdienen, heeft het gezin met amper 200€/maand net genoeg om te overleven.

In de Roma buitenwijk bezit het gezin een bouwgrond, maar de middelen om iets te bouwen ontbreekt.

Als iedereen een beetje mee bouwt met een gift op: Rek. Tearfund met vermelding code 71001/huizenbouw, dan kunnen we deze mensen een eigen plaats geven met een eigen dak boven hun hoofd! Ze verlangen niets groots, ze willen gewoon weg uit de vocht en schimmel en in een gezondere omgeving voor de kinderen wonen.

Oktober 2018: fundering gelegd

Februari 2020: begin van de bouw!

Waar dit gezin nu nog in een vochtige kelderruimte woont, zien zij stap voor stap, steen per steen, hun droom in vervulling gaan! De blijdschap stijgt met de dag zoals het huis vorm krijgt! Binnenkort kunnen ze eindelijk naar hun nieuw optrekje van 50m2: een 2-kamerwoning, hal en badkamer. Wat een zegen dit te mogen meemaken. Met een sterk team en Gods zegen vorderen de werken op de werf zoals gepland !

Status van de werken: we zoeken nog sponsors voor de verdere afwerking: elektriciteit – watertoevoer – afwatering – bezetten van binnen- en buitenmuren – installatie badkamer – betegelen van badkamer en vloeren

Maart 2020: Heel apart was het moment dat het dak werd geplaatst. In Servië komen vele mannen jong en oud dan helpen. Het betonneren van het plafond gaat gepaard met veel muziek en niet te missen de bak met pintjes! Wij konden tegen deze traditie weinig inbrengen. Helaas, door onze afwezigheid door de corona maatregelen en een te kort aan budget werd de bouw stil gelegd.

Juni 2020: bouw werd hervat! Binnenshuis werden muren bezet en geschilderd – de afwerking van de elektriciteitswerken kon beëindigd worden – kanalisatie werd gegraven voor aanleg van watertoevoer – sterfput en waterafvoer manueel gegraven – sterfput volledig opgemetst

WAT MOET ER NOG GEDAAN WORDEN?

keukenblok: 200.00€

– omheining draad: 150€

– vergunning (legalisatie) om aansluiting van elektriciteit: 700€

STEUN DIT PROJECT:
Via Tearfund – Groenstraat 19 – 1800 Vilvoorde
IBAN: BE41 4359 1900 0110 BIC: KREDBEBB
vermelding: code 71001