Eén op de drie Roma  kan niet voorzien in basisbehoeften, zoals gezond voedsel en verwarming, kan zich elementaire zaken niet veroorloven zoals onverwachte uitgaven, een week vakantie per jaar, een voedzame maaltijd, toereikende verwarming, een wasmachine, kleurentelevisie, telefoon of auto, huur of energierekening. Vele van de mannen in onze doelgroep heeft geen werk en volgt geen onderwijs of opleiding. Ongeveer 70% van de Roma in Servië zijn werkloos.

De meeste leven in een slechte woonsituatie, die wordt gekenmerkt door een lekkend dak, vochtige muren of rottende raamkozijnen of vloeren.

Zaken als lang vooruit plannen, investeren in de toekomst voor de kinderen door onderwijs te stimuleren, voorzien voor de winterperiode enz. staan vaak onderaan in de prioriteitenlijst. Het hebben van een dak boven het hoofd, de mogelijkheid om te communiceren met anderen en mobiliteit zijn de belangrijkste doelen. Deze “Roma-cultuur” heeft zich gevormd door de gevolgen van de ervaring van jarenlange uitsluiting en armoede.

Project gezinshulp – brandhout + voedsel

Ons doel is om mensen te helpen verandering te brengen en nieuwe hoop te geven in hun moeilijke soms uitzichtloze levenssituatie. Een grote bezorgdheid onder Roma is het warm hebben en houden tijdens de wintermaanden. Hoe gure winters met regelmatig min 15-20 graden overleven? Zonder brandhout wordt het huis niet (meer) opgewarmd en is het heel koud en onmenselijk. Vooral voor moeders met baby’s of voor oudere en zieke personen is dit erger en ellendig.

Meerdere keren zagen we taferelen van Roma die op zoek zijn naar al het mogelijke om te kunnen stoken. Als ze geluk hebben vinden ze een houten pallet of afgedankte houten meubels. Van een slaapzetel wordt het houten frame gerecycleerd. Soms worden jonge bomen of takken gestookt. Dit geeft brandplekken en rookvorming welk zeer gevaarlijk en ongezond zijn.

Daarom willen we zoveel mogelijk arme gezinnen humanitaire hulp verlenen onder vorm van brandhout. Wij willen geld inzamelen om vele van deze gezinnen tegemoet te komen zodat zij zich over dit probleem geen zorgen hoeven te maken.