Huisvesting

  • Huisvesting voor 10000€: Het gezin T. telt 5 leden, jonge ouders met 3 kinderen van 11-8 en 7mdn.oud. In de vochtige kelderruimte van 15m2 regent het binnen en staat er schimmel op de muren. In deze zeer ongezonde plaats leven deze mensen  momenteel en gebeurt alles zoals koken, wassen en slapen.

Ze moeten dringend verhuizen! Ze bezitten een stukje grond in één van de Romawijken, maar hebben niet de middelen om iets te bouwen. De man is zwaar ziek, hij heeft een nieraandoening en mag geen zwaar fysiek werk meer doen. De vrouw heeft sporadisch werk en ondanks deze inkomsten en sociale hulp heeft het gezin net genoeg om te overleven. Wegens privacy en veiligheid geven we geen namen.

Update mei 2018

In de loop van maart en april organiseerde de werkgroep van ons Thuisfront een wafeltjesverkoop tvv. de situatie van dit gezin. De bedoeling is om van de mooie opbrengst bij te dragen aan de ruwbouw van een klein huisje. Dankzij een lieve Belgische dame konden we voorzien in een tweedehands inhalator voor de 8 mdn.oude baby die constant last heeft van bronchitis door de zeer ongezonde levensomstandigheden. Begin mei werd de vader opgenomen in het ziekenhuis wegens zware rugproblemen wat betekent dat het gezin met nog minder inkomen moest rondkomen. We hebben het gezin bijgestaan met voedsel en andere huishoudbenodigdheden.

Hierbij het relaas van een bezoekster: “We bezochten samen de familie T..        Het was heel aangrijpend omdat we voor deze familie de wafelactie hebben georganiseerd en ook gebeden hebben. “Zij wonen in een kelder. De kelderruimte is heel vochtig, klein en heel ongezond. Toch wonen ze op 15 m2 met 5 personen. Het stukje grond dat ze hebben geërfd, staat nu eindelijk op hun naam.  Maar de middelen om er een klein huisje op te zetten is nog verre van voldoende om er aan te kunnen beginnen.  Ze zijn heel dankbaar voor de hulp die ze al gekregen hebben. Van donaties hebben we een ijskast kunnen kopen en leveren, hoog nodig om in dit warme weer wat eten goed te kunnen bewaren. Ook het geld van de wafelactie zal gebruikt worden voor de woonst.

Update november 2018

De kamer heeft geen dakbedekking en meer dan eens wordt iemand tijdens de nacht wakker omdat de regen het slaapbed doorweekt heeft.  Het gezin leeft van een klein inkomen, seizoenswerk en af en toe een extra van spullen die ze op de markt kunnen verkopen. De grootste wens van het koppel is een eigen plekje te hebben waar het droog en gezond wonen is met hun gezin.

Om in aanmerking te kunnen komen voor een donatie van 4000€ bij een Duitse organisatie voor de start van de bouw van een huisje, was het noodzakelijk om te kunnen aantonen dat er al degelijk iets ondernomen is.

Mede dankzij de opbrengst van de wafelverkoop van onze thuisgemeente Aalst kon eindelijk na 1 jaar gestart worden met het aanleggen van de fundering. Vreugdetranen en overvloedige dankbaarheid voor de familieleden en buren die vrijwillig zijn komen meehelpen maakten het geheel tot een geslaagd project!