Voedselpakketten

De distributie van voedselpakketten was een maand eerder gepland, maar als gevolg van onvoorziene omstandigheden kon het project pas eind mei gestart worden. De humanitaire hulp kwam nog op tijd omdat de inhoud van het voedselpakket de begunstigden hielp om een ​​groot deel van de periode tussen de wintermaanden, wanneer het moeilijk is om een ​​baan te vinden, en de seizoenarbeid te overbruggen. Vanaf mei/juni tot einde van de zomer werken Roma op het veld en in de boomgaarden. Er worden allerlei soorten bessen geplukt en daarna worden groenten en andere soorten fruit geoogst. Het is hard werken voor een minimale compensatie, maar voor de meesten is het een welkome extra en een kwestie om een ​​reserve op te bouwen voor de harde wintermaanden waarin velen van hen werkloos zijn.

Het was geen gemakkelijke taak om een ​​selectie van begunstigden te maken want de behoefte is groot en er woont een enorme hoeveelheid Roma in en rond het gebied van Leskovac (ongeveer 15000).

Samen met Zoran en Laura Saitovic, directeur van ROSA, onze lokale partner, werd :

  • de lijst van begunstigden opgesteld met de meest behoeftige gezinnen in de stad en dorpen rond Leskovac.  Wat betreft de lijst met ROSA kwamen we bij 65 gezinnen in de stad Leskovac en 35 gezinnen in de dorpen. Nog eens 50 gezinnen werden geselecteerd in de dorpen Lebane en Vlasticin Han in samenwerking met de humanitaire tak”Izvor Zivota” van de Romakerk “Pod Satorom” Leskovac. Tevens ontvingen 5 persoonlijke contacten ook een voedselpakket.
  • de inhoud van een voedselpakket samengesteld, nl. voedselproducten die het meest geschikt zijn voor de dagelijkse behoeften van een Roma-familie.

Inkoopprijzen bij verschillende groothandels en supermarkten werden vergeleken en voorwaarden werden met een aantal handelaars overlegd.

ROSA stelde hun kantoor ter beschikking voor de bedeling van de voedselpakketten bestem voor de mensen van de stad. In de dorpen Brestovac en Pescenjevce was de uitdeling persoonlijker en kregen we de gelegenheid om enkele zeer arme gezinnen in nood te ontmoeten.

We kozen ervoor om grotere hoeveelheden te geven dan een uitgebreid assortiment aan voedingswaren. Een voedingspakket omvat:
25 kg bloem, suiker, olie. Dit zijn de ingrediënten om hun eigen brood te maken. Verder pasta en rijst. Arme Roma wassen hun kleren vaak zonder wasmiddel vanwege geldgebrek. Daarom was het een goed idee om waspoeder aan het pakket toe te voegen.

De verdeling van de voedselpakketten verliep als volgt:
– De begunstigden van het centrum van Leskovac werden uitgenodigd om naar het kantoor van de ngo.Rosa te komen om hun pakket te bekomen. Sommigen kwamen met hun fiets of kleine kar, te voet met een paar andere familieleden om het pakket te dragen; anderen deelden samen de kosten van een taxi. Per 5 kwamen de begunstigden het kantoor binnen om te tekenen voor ontvangst van hun voedselpakket om daarna hun pakket in ontvangst te nemen.
– De begunstigden van de dorpen: de voedselpakketten werden vervoerd in een SUV-auto met een kleine aanhangwagen. De distributie vond plaats bij één centraal afgesproken plek waar mensen hun voedselpakket konden komen ophalen.

In korte tijd konden we een groot aantal gezinnen bereiken. In de dorpen waar de armoede groter is, was er een grote dankbaarheid omdat ze niet zo vaak hulp krijgen. De Roma-families wonen vrij verspreid en het humanitaire pakket kwam dankzij de begeleiding van ROSA op de goede plek.

Alle factoren van voorbereiding – organisatie – samenwerken – know how van inkoop heeft bijgedragen aan het succes van dit project.
De vlotte service en samenwerking met ROSA en kerk, chauffeur van de truck met goederen maakte deze actie gemakkelijk en aangenaam. Er was een goede interactie tussen de arbeiders.