Huizenbouw

Roma leven vooral in Oost-Europa al decennialang in een zeer achtergestelde situatie. Discriminatie, werkloosheid, fondsen van de overheid die tekort schieten maken dat vele multiprobleemgezinnen geen fatsoenlijke huisvesting hebben. In de winter bijvoorbeeld leven velen van hen in ontoereikende accommodatie in de vrieskou en daken waardoor de regen binnensijpelt. Kinderen worden meer dan eens wakker omdat ze doorweekt zijn van de regen of sneeuw. Vele Roma gezinnen waarmee wij in contact komen wonen in levensbedreigende oude lemen krotten waarvan meestal de daken dreigen in te storten. Schimmelvorming en vocht  benadeelt hun gezondheid en bevordert de aanwezigheid van ongedierte.

Omdat in vroegere tijden de lemen huisjes zonder isolatie op een aarden ondergrond werden geplaatst (vaak zonder fundament) ontstonden vochtige muren. De meeste zijn meer dan 100 jaar oud. Het dakgebinte is rot en niet meer te hergebruiken. In sommige gevallen zou het herstellen van een lemen huis duurder uitkomen en zelfs onverantwoord zijn wegens instortingsgevaar.

In dit voorstel beogen we families die zowel in de stad als op het platteland wonen en die reeds een stukje grond bezitten met daarop een oud huisje. De grond is meestal groot genoeg om er een nieuwe woonst bij te zetten zodanig dat het gezin niet dakloos hoeft te worden gedurende de bouwwerken.

 Bij onderzoek naar de meest praktische en budgettaire mogelijke materialen om een nieuw huis te bouwen wordt er ook rekening gehouden met de menswaardige basisbehoefte en levensstijl van Roma. De gezinnen leven meestal bij elkaar in 1 grotere leefkamer/keuken met aanpalend een kleinere kamer, sanitaire ruimte,  inkomhal en terras met eventueel houthok. In het uitgestippeld plan wordt een woonoppervlakte met fundering voorzien van 40m2. Er komen in het gebouw overal ramen en deuren, elektriciteitskabels, vloer-muur- en dakisolatie, leefkamer met kitchenette, schouw voor kachel. Lemen huizen zijn meestal niet voorzien van een sanitaire installatie. In het nieuwe huisje moet daarom rekening gehouden worden met het graven van een septische put en/of aansluiting op de stadsriolering. Het geheel stellen wij u voor aan een totale kostprijs van 5000€.

Ons doel met dit warm aanbevolen project is om mee te helpen om deze mensen uit hun ondermaatse woonomstandigheden te halen en hen te voorzien van een adequate en menswaardige huisvesting.

Voor uw financiële bijdrage via rekening van:

Ngo.Tearfund Belgium, Postbus 127, 1800 Vilvoorde 1

 IBAN: BE41 4359 1900 0110 BIC: KREDBEBB –  vermelding: code 71001/huizenbouw