Bouw 1ste huisje voor Roma fam. te Pecenjevce

Uiteraard ligt de bouw van het eerste huisje ons nauw aan het hart.

Het project beoogt een kleine bungalow met 1 slaapkamer – doucheruimte / toilet – woonkamer met keukenhoek – terras. De woonst van ongeveer 55m2 werd volledig binnen en buiten afgewerkt, geverfd, betegeld en gedeeltelijk gemeubileerd. Gevelisolatie en gevelbekleding zijn momenteel in uitvoering.

In het kader van het project “Woningbouw” werd eind februari 2019 gestart met de bouw van het eerste huis voor een Roma-familie in Pecenjeve-Leskovac. Fam.V. telt 6 leden (ouders en 4 kinderen) en is erg arm. Ze woonden voordien in een aanpalend pand bestaande uit 2 kamers waarvan er maar 1 bruikbaar; de leefomstandigheden van deze mensen waren echt mens onwaardig: oude ongelijke betonnen vloer, gaten in de lemen muren waar ratten ’s nachts doorheen komen, ingevallen dak waardoor het binnen regende en alle verwarming verloren ging. Afgezien van 2 versleten slaapbanken, een oud bijzettafeltje en een kapot fornuis, bezaten deze kwetsbare mensen niets! Ze leven van een klein inkomen van de sociale hulp en seizoenarbeid.

We kwamen via onze lokale partner ROSA in contact met hen terwijl we voedselpakketten distribueerden. Later bezochten we ze nog een keer en ons mededogen groeide alleen maar. Voor de winter maakten we een voorlopig dak bij hun oude huis omdat het volledig was ingestort. Met een kleine donatie konden we nauwelijks plastic zeilen aankopen om het dak te repareren om ze zodoende wat beschutting te geven.

Onze betrokkenheid en zorg werden steeds groter naarmate we hen bezochten. Hun positieve instelling en goede wil om vooruitgang te boeken, ondanks de problemen troffen ons keer op keer. We wilden dit jonge gezin met een komende generatie helpen.

Wij hadden een idee en een budget, maar we wilden ze ook graag betrekken, tenslotte zou het hun thuis worden. Toen begonnen de onderhandelingen met werknemers, plannen werden ontworpen, onderzoek naar kwaliteit / prijs om materialen aan te kopen, onderzoek op internet om de beste manier te vinden van bouwen met een strikt budget. Uiteindelijk begonnen de graafwerken en voorbereiding voor de fundering.

Eerst werd een bron met succes geboord tot een diepte van 12 m in een massieve rotslaag. Hier wordt nog veel werk gedaan, zoals graven en alle beton maken. Maar dankzij veel vrijwilligers was het werk gedaan. Het gezin heeft nu zijn eigen watervoorziening en hoeft niet meer te bedelen door de buren voor water.

Nadat de fundering gelegd was, werden de muren gemetseld en kreeg het huis enige vorm. Het project ging verder met de muurconstructies – voorbereiding van betonnen hoekpalen en ringbalk. De installatie van voordeur en ramen maakten het geheel af.  Nadien werd elektriciteit, waterleidingen en afvoer voorzien. Elektriciteit was al aanwezig maar moest worden verbonden met het nieuwe object. De coördinator heeft goed werk verricht en zelf ingestaan voor de installatie van alle elektriciteitskabels, zekeringen, stopcontacten, een nieuwe zekeringkast en beveiliging. Het elektriciteitsbedrijf kwam voor controle, plaatsing van een nieuwe digitale meter en een officiële verbinding. De installatie werd onmiddellijk goedgekeurd tot grote opluchting van Viktorija en haar echtgenoot. Onbetaalde facturen hadden een probleem kunnen vormen. Normaal dienden die eerst betaald te worden.

Binnenin werd het werk voortgezet door binnenwanden te plaatsen  in een houten frame voor de verschillende kamers, wanden werden bedekt met houten planken – verf en vernis – afsluitend met plafond- en vloerbedekking.

De toekomstige huisbaas was zeer meewerkend en onder supervisie een harde constante arbeider, hij was bovendien heel leergierig. Hij leerde hoe men  grenen muurbekleding op de muren kon aanbrengen en hoe om te gaan met een boor- en spijkermachine. Onder leiding van de coördinator Louis bouwde hij zelf de schoorsteen en schilderde alle muren van baksteen en hout. De combinatie van steen en hout was een smaakvolle keuze.

Het werk aan het huis verliep gestaag volgens de helpende handen, weersomstandigheden en vakanties. In het begin wilden familieleden en vrienden helpen, maar het werd al snel duidelijk dat ze alleen tegen betaling hun handen uit de mouwen wilden steken. Door de vele  feestdagen in april / mei en enkele verplichtingen van de coördinatoren, werden de werken een paar dagen stilgelegd. Het deed niets af aan het feit dat na een korte pauze het werk met veel ijver werd hervat.

Het huis werd voorzien van een minimum aan meubels: houtkachel – slaapstoel – rekken – keukenkast – tapijt – keuken en badkamermeubel/accessoires. Na het betegelen en voorbereiden van het interieur kon begin juli het gloednieuwe huis ingezegend worden!

Toen de eerste steen voor de fundering werd gelegd, rolden tranen van vreugde over de wangen van het echtpaar. Ze konden nog steeds niet geloven dat dit echt voor hen gedaan werd. Met dank aan Tearfund, ROSA en onze sponsors !!!