Outreach Belgian Mission Team

Dankbaar blikken we terug naar de week Outreach met het Belgian Mission Team (BMT) uit Hechtel.     Er kwamen 16 vrijwilligers vanuit Limburg, Antwerpen en Nederland naar Servië, Leskovac met enthousiasme en passie. In samenwerking met ons/Tearfund, de Romakerk “pod Satorom” en de dochterkerk Bosnjace en Turekovac beleefden we een gezegende en bemoedigende tijd.

In voorbereiding op een week Outreach te Leskovac kwam begin december’18 het bestuur (4 personen) van Belgian Mission Team (BMT) op verkenning. Het was een fijne ontmoeting en plannen werden gemaakt rondom de bedoeling van de komst van het team in het voorjaar ’19.  BMT zou geld inzamelen voor klus- en humanitair werk. Ze kregen van ons een beknopte rondleiding in één van de Roma wijken in de stad om hen enig idee te geven van onze werkomgeving.

Samen hadden we een gesprek met de voorganger Selim en bestuur van onze Roma kerk te Leskovac. Ook hier werd er gepraat over mogelijkheden om de kerk dienstbaar te zijn. BMT heeft als doel om vooral bij niet-gelovigen te gaan praten over het evangelie. Dit doen ze door middel van een voedselpakket dat ze aan elke bezochte familie overhandigen.

We bezochten ook een dochtergemeente Bosnjace (15km van Leskovac). De verantwoordelijke van de kerk Nenad was onmiddellijk heel enthousiast over de mogelijke samenwerking met het team. Van het naburig dorpje Turekovac bezoeken een heel aantal mensen de gemeente en het team zou tevens daar naar toe kunnen gaan.

In januari kwam een tweede delegatie om gedetailleerder plannen te maken zoals wat – waar – wie – vervoer – vertaling – eten. Na heel wat communicatie in de volgende maanden via Skype, mailing en messenger kwamen we tot een programma voor 2 groepen: huisbezoekers en klussers. Er werd ook ontspanning met sport en spel voorzien voor de kinderen en jeugd.

Op 25 april’19 kwam het team busje met aanhanger aan bij ons te Cukljenik met een vracht humanitaire goederen. Bestuurder en bijzitter hebben een heel vlotte reis van 2200km in 2 dagen afgelegd. Aan de grens bij de douane zijn ze probleemloos doorgegaan. De meeste spullen waren door onze achterban verzameld en bij BMT te Hechtel bezorgd: gereedschapskoffers met allerlei tools, dekens, computer en kleine laptops van Dell, kleding en stoffen zakjes. BMT vulde de vracht aan met speelgoed, 1 buggy, 2 elektr.kookplaten, 2 stikmachines en allerhande spullen die zij zelf wilden verdelen onder de families, zoals leuke handtassen, sjaals en mutsjes, die zouden bezocht worden.

Een dag later werd de rest van het team opgepikt aan de luchthaven te Nis. Louis en Hristijan (zoon van voorganger Selim) zorgden voor vervoer met auto en busje. BMT koos om bij een lokaal hotel Gros te Leskovac te verblijven. De eerste dag was er in de namiddag een kennismakingsmoment te Bosnjace,  de plek waar de outreach zou doorgaan. Louis en Anne-Marie gaven een korte presentatie over Roma in Servië en hun werk als humanitaire werkers onder deze bevolking.

De week dat Belgian Mission team hier was vierden we Pasen. Voor de 2e maal ging deze dienst door in de stedelijke sporthal omdat de samenkomst tent voor deze gelegenheid veel te klein is. Uit alle drie Romawijken, nabijgelegen dorpen en andere Roma kerk komen de mensen naar dit evenement. De viering werd mooi omkadert met zang, drama en mime gebracht door kinderen en jeugd. Een gezegend Paasgebeuren!

Elke dag gingen we het team tegemoet bij het hotel om enkele leden mee te nemen richting Bosnjace. Na een tijd van overdenking en aanbidding splitste het team zich in 2 groepen.

De bezoekersgroep stond olv.Kristof Heurckmans. De groepjes van 3-4 mensen en telkens een vertaler trokken de 2 dorpjes door van huis tot huis voor een korte babbel met de lokale bevolking. De meeste mensen hebben het evangelie gehoord via de 2 kerken die er werkzaam zijn. Velen van hen bezoeken één van deze 2 gemeenten te Leskovac of Bosnjace. Anderen zijn tradioneel orthodox of moslim. Over het algemeen werden we vriendelijk en gastvrij ontvangen. Dat buitenlanders tijd maakten om naar hun verhalen te luisteren vonden ze zeer interessant en apart. Er was veel gelegenheid tot gebed en bemoediging. Bij afloop van een bezoek werd er steeds een voedselpakket overhandigd, leesmateriaal of een Bijbeltje, enkele knuffels voor de kinderen of andere spulletjes voor de vrouw des huizes.

De klussergroep stond olv.Ward Maesen. Louis trof hiervoor alle voorbereidingen zoals bepalen van welke klussen er gedaan zouden worden en materialen aankopen. Het grootste werk werd het dak maken van het huis van de leider Nenad palend aan het kerkgebouw. Er bevonden zich 2 handige vakmannen schrijnwerkers onder het team die de rest van het team wat bestuurden in de werkzaamheden. Er werd een volledige houten constructie gemaakt die overdekt werd met 2e hands dakpannen. Een ander gedeelte werd bedekt met bitumen golfplaten.

De elektrieker van de ploeg zorgde voor nieuwe bedrading en veilige verlichting in het samenkomst-zaaltje. Deze ruimte kreeg een nieuw kleurtje en werd volledig verfrist en heringericht.

Bij een gezin werd door een jongere ploeg geverfd en een nieuwe houten vloer gelegd in de huiskamer. Op een derde plaats werden muren bezet zodat de inwoners deze plaats konden betrekken.

Sport en spel olv. Ruben Hamal: er werden verschillende ontspanningsmomenten met enthousiasme georganiseerd. De opkomst was niet altijd optimaal, maar niet minder ingevuld door het team. Er was kinderanimatie en muziek door de leden van BMT. De kinderen hebben echt genoten en plezier gemaakt.

De week werd afgesloten met een openluchtdienst in beide dorpen en de laatste dag met een “love feast”. Alle bezochte mensen werden uitgenodigd voor een hapje en drankje als afscheidsmoment. Iedereen die aan deze week vrijwillig geholpen had zoals de vertalers, chauffeurs, kookteam werden in de “chocolaatjes” gezet om hen te bedanken voor hun medewerking. Elke maaltijd en koffiepauze (lunch en diner) werden blijgezind verzorgd door Maya (vrouw van Nenad) en een kookteam van Roma vrouwen. We werden elke dag verrast met lekkere specialiteiten van het land.

Het afscheidsfeest was enorm vrolijk, maar tevens emotioneel. In de week tijd was er enorme betrokkenheid gegroeid van het team naar de lokale Roma. De Belgen waren niet alleen geraakt door de erbarmelijke levensomstandigheden waarin sommige mensen leven, de moedeloos- en uitzichtloosheid waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden, maar ook door het verbluffende contrast tussen rijk en arm.  Anderzijds waren er ook tranen van blijdschap omdat de meesten vreugde, hoop en bemoediging ontvingen van de teamleden.

Conclusie:

De week outreach met BMT was voor ons alleszins een hele ervaring. De eerste keer zo betrokken bij de organisatie, een team door en voor ons. Louis was de verantwoordelijke voor de klussen en Anne-Marie ging overal met verschillende groepjes mensen mee op outreach. De hele dag werden we van alle kanten wel voor iets gevraagd: voor AM hield dat vooral vertaling in, meedenken over het programma, afspraken met de keuken. Louis hield zich bezig met het bestellen van materiaal en organiseren van de klussen op verscheidene plaatsen.

Iedereen heeft een fijne, bemoedigende en gezegende tijd ervaren!