COVID-19

NOODOPROEP VOOR ZUID-SERVIË! April 2020: in deze onzekere tijd realiseren we ons dat het moeilijk is voor iedereen en ook zo voor onze doelgroep Roma te Leskovac. DAAROM doen we deze hulproep.

Hoe beleven de mensen van onze doelgroep deze crisistijd?

Zij die de kost voor het gezin verdienen met recyclage en seizoenarbeid komen extra onder druk te staan voor hun levensonderhoud. Zij verdienen elke dag amper genoeg om hun eten te kopen. Dit valt door de maatregelen wegens het corona virus weg en zij komen in hoge nood hierdoor, vooral de armste Roma.

Enkele kerken en organisaties hebben een humanitaire campagne opgezet en roepen iedereen op om hen te steunen om de noodlijdenden en meest kwetsbare Roma te kunnen voorzien van voedsel/hygiëne pakketten.Het ziekenhuis in Leskovac heeft ook hulp nodig met apparatuur, ademhalingstoestellen, handschoenen, gezichtsmaskers. Onze lokale partner Zoran van de ngo ROSA smeekt om hulp.

TAKE CARE!   Een slogan die we bij elke communicatie en oproep tot hulp aan onze sympathisanten bleven toewensen in de corona tijd.

De maatregelen in onze twee thuislanden zijn praktisch hetzelfde, met uitzondering dat de groep van 65+ aanvankelijk totaal niet buiten mag en het uitlaten van huisdieren een uurtje ’s avonds.  Er geldt nog steeds (op 1/5/20) een straatverbod voor iedereen van 18u tot 5u en soms een volledige lock down van 36u. Er heerst een nauwlettende controle over de naleving van de maatregelen bijgestaan door politie, het Servische en Russiche leger. Met de versoepeling van de maatregelen mochten de markten terug open, de schoonheidssalons en haarkappers. Totaal anders dan in België. Maar ook hier kwamen mensen massaal weer bij elkaar. Velen gingen terug tijdelijk werken in het buitenland of probeerden nog iets te verdienen met seizoensarbeid. Net zoals in België kwam er een opflakkering en werden de maatregelen teruggeschroefd. Op dat moment gold de maskerplicht zowel in de winkels en op straat alsook de social distance van 1.5m. Vanaf de opstart van scholen op 1/9 is het dragen van een masker verplicht in winkels,openbare instellingen en in de scholen voor leerlingen vanaf het 1ste leerjaar.

GEEN ZEEP, GEEN WATER, GEEN WASPOEDER…
HOE CORONA BESTRIJDEN?

De problemen waarmee Roma worden geconfronteerd zijn alleen maar toegenomen met de virusepidemie in Servië, en maatregelen die door officiële instellingen zijn genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, waaronder meer persoonlijke en leefruimtehygiëne, zullen door weinigen kunnen worden gerespecteerd. Bij onze bezoeken horen we vaak: Louis en Anne-Marie, we hebben GEEN ZEEP, GEEN WATER, GEEN WASPOEDER…

Dankzij de oproep van Tearfund mochten wij een mooi bedrag ontvangen te besteden aan de bestrijding van het virus. Meer dan 600 Roma gezinnen werden persoonlijk voorzien van een hygiëne pakket bestaande uit een flacon handzeep, 3kg waspoeder, 1 verpakking papieren zakdoeken en 5 mondmaskers.

Best een uitdaging! Bij elk contact en uitdeling van de pakketten droegen we zelf een masker en vroegen aan de begunstigden om de gevraagde afstand te houden. In sommige situaties waren deze maatregelen, tot onze verontwaardiging, ver te zoeken. Op het ogenblik van de uitdeling was Zuid-Servië bijna zo goed als Corona vrij. Er waren geen nieuwe besmettingen gesignaleerd en nieuwe zieken opgenomen in het ziekenhuis. Als een wonder werden de Roma wijken, waar de mensen heel erg op elkaar wonen en leven, erg gespaard van deze onzichtbare vijand. Toch waren de begunstigen zeer dankbaar met het ontvangen pakket vooral voor hun schoolgaande kinderen: hygiëne en mondmasker!

Dankbaar dat we op deze manier ons steentje mogen bijdragen!

ACTIE COVID-19 UITDELEN VAN HYGIENE PAKKETTEN