,

PROJECT GEREEDSCHAP

Waarom ? Meer dan 3 jaar onder Roma werken in de wijken van Leskovac en omliggende dorpen geeft ons inzicht in hun dagelijks leven en in hun manier van “overleven”. Tijdens deze periode hebben we research gedaan om een manier te vinden om deze bevolkingsgroep op langere termijn te kunnen ondersteunen. Een manier waarop bekwame en gewillige personen onafhankelijk zouden kunnen voorzien in hun levensonderhoud.

Problemen en mogelijkheden :

Vaak werken Roma met zeer primitieve middelen om hun dagelijkse kost te verdienen. IJverig werken ze in omstandigheden die je in België niet voor mogelijk houdt.

Zo wordt bijvoorbeeld een hele auto uit mekaar gehaald met een hamer en een beitel!!! Geen plaatschaar, geen  slijpmachine. Geen plaats ook om de auto horizontaal in de tuin te zetten, maar noodgedwongen wordt deze op zijn kant gelegd om te kunnen slopen.

Een bouwmeester zonder kruiwagen of betonmolen; vakmensen zonder ladder, zonder professioneel gereedschap.

Deze mensen verdienen amper genoeg om in hun levensbehoeften te kunnen voorzien. Ze ploeteren verder met de middelen die ze voorhanden hebben, maar komen er niet aan toe om gereedschappen aan te schaffen die de werkomstandigheden zouden vergemakkelijken.

Hierdoor werken ze vaak in kringen bij mensen met weinig inkomen en geraken niet verderop om iets meer te verdienen.

Niet te kunnen werken met goede tools maakt de klus veel ingewikkelder en vergt meer energie en tijd; ze komen onprofessioneel over. Wegens een gebrek aan aangepast gereedschap worden ze belemmerd in een doorbraak  om hun beroep goed uit te oefenen. Semi/professioneel gebruik van goed en kwalitatief gereedschap zal maken dat de klus gemakkelijker tot een succes gebracht wordt.

Met degelijk gereedschap kan men ook veiliger werken. Een goede uitrusting geeft vertrouwen aan de werkgever én geeft de werkman de mogelijkheid om in betere kringen gevraagd te worden.

De focus :

In dit project willen we ons niet beperken tot het geven van doeltreffend materiaal, maar ons ook focussen op vervoermiddelen (fiets, bakfiets, paardenkar) om eventueel zwaarder gereedschap mee te kunnen nemen naar de werkplaats.

Voor thuiswerkers denken we aan het voorzien in een overdekte werkplaats als beschutting tegen weer en wind.

Sommige vrouwen die meestal thuis voor de kinderen zorgen, volgden een opleiding “snit en naad”, maar hebben geen naaimachine.

Anderen hebben geleerd voor kapster of mani-pedicure. Wij zouden hen kunnen voorzien van een basiskit om hen aan te moedigen iets te ondernemen met de bekwaamheden waarvoor ze naar school geweest zijn.

Naargelang het beschikbaar bedrag zal nieuw of 2e handsgereedschap geschonken worden. We opteren ervoor om elektrische apparaten of gereedschap aan te kopen in een winkel die dicht bij de wijken gelegen is. Dit vooral omdat de meeste van onze Roma geen vervoer hebben. Bij eventueel defect aan de toestellen biedt deze zaak een herstelservice.

Het doel :

In het kader van jobcreatie willen we Roma die reeds een bepaald of gespecialiseerd beroep (willen) uitoefenen, ondersteunen. Ze zullen met specifiek gereedschap kundiger kunnen werken en energie en tijd sparen. Veel te vaak missen ze kansen doordat ze blijven klungelen met materiaal dat absoluut niet voldoet aan de normen van veiligheid, gezondheid en/of niet aangepast is voor de job.

Deze manier van support zal de werkkrachten in staat stellen om op lange termijn te profiteren van deze hulp om te kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud/en zelfs iets extra’s.

Door zelf iets te kunnen verwezenlijken wordt hun zelfvertrouwen gevormd en hun eigenwaarde opgebouwd.

Met dit project willen we samen met jullie tijdens de komende maanden meebouwen aan een betere toekomst voor de Roma

Om het met de slogan van Tearfund te zeggen: “omdat ieder mens telt!”

Je kan het verloop van deze actie volgen op onze Facebook pagina: Roma help Serbia

FINANCIËLE ONDERSTEUNING

Via Tearfund – Groenstraat 19 – 1800 Vilvoorde
IBAN: BE41 4359 1900 0110 BIC: KREDBEBB

BELANGRIJK!!!

VERGEET NIET TE VERMELDEN: code 71001 gereedschap

Voorbeeld van gereedschap
Boormachine accuKitpistooltuinslang
Boormachine elektrischKlauwhamerverlengsnoer
borensetKoevoetVerstelbare moersleutel
cirkelzaagSchroevendraaier setwaterpas
CombinatietangKruiwagenWaterpomp
compressor + acc.LadderSchildergerief
DopsleutelsMeetlintFietsbak
Flex stofzuigerMetaalschaarFiets
gereedschapskistMetaalzaagNaaimachine
gereedschapszakPlakkersgereedschapPedi-manicure set
hamerSchuurmachineBasiskit haarkapper/ster
handzaagSteekzaagPaardenkar
KettingzaagTafelzaagea………….